در حال تکمیل ظرفیت دوره کوچینگ بین المللی سطح 2 – شروع 24 فروردین

تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟

تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟

تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ کوچینگ و مشاوره هر دو به دنبال بهبود زندگی افراد هستند و بزرگترین تفاوتی که دارند در رویکرد و تمرکز آنهاست. کوچینگ روی آینده و شناخت پتانسیل های افراد تمرکز دارد و کمک می کند که فرد اهدافش را تعیین کرده و به آنها برسد. مشاوره اما بیشتر روی مشکلات گذشته و حال افراد تمرکز دارد و به دنبال یافتن ریشه مشکلات و ارائه راهکار برای حل آنهاست. کوچ مانند یک مربی همراه فرد است و با سوالات هدفمند او به سوی رشد و توسعه هدایت می کند. روانشناس نیز به عنوان متخصص سلامت روان در مدیریت کردن مشکلات عاطفی و روانی از همدلی و درک کردن استفاده می‌ کند. فرق بین کوچینگ و منتورینگ به معنای برتری یکی بر دیگری نیست؛ زیرا هر یک از آنها می توانند در موقعیت های مختلف به شما کمک کنند.

بطور خلاصه باید گفت کوچینگ برای افراد سالم و توانمند که قصد توسعه مهارت های فردی دارند و می‌ خواهند به خود شکوفایی بیشتری برسند مفید است. آموزش کوچینگ اگرچه ریشه‌ هایی در روانشناسی و مشاوره دارد اما تفاوت‌ های زیادی میان آن‌ ها می باشد.

تعریف کوچ

کوچ (Coach) فردی آموزش دیده است که با بکارگیری تکنیک ها، مهارت های خاصی و گاها با دانش کوچینگ برای روانشناسان، به افراد کمک می کند تا به اهداف خود دست یابند. در واقع کوچ به شما نمی گوید چه کاری انجام دهید و به جای ارائه راه حل، شما را در کشف توانایی ها و منابع درونی تان، یاری می کند.

به عبارتی کوچ در فرایند کوچینگ با ایجاد فضایی امن و حمایتی، افراد را تشویق می‌ کند تا به خودآگاهی برسند، اهداف خود را مشخص کنند، برنامه‌ ریزی کنند و در نهایت، به نتایج مطلوب دست یابند.

تعریف مشاور

مشاور به فردی می گویند که با دانش تخصصی و تجربه خود، نقش راهنما را ایفا کرده و با ارائه راهنمایی افراد را در بهبود وضعیت روانی، عاطفی یا اجتماعی‌ شان یاری می‌ کنند. مشاوران با تمرکز بر گذشته و حال، به تحلیل مسائل و ارائه راهکارها می‌ پردازند و هدف اصلی آنها از مشاوره ارائه راه حل و کمک به افراد در حل مشکلاتشان است.

تفاوت کوچینگ و مشاوره ( 7 تفاوت مهم و اساسی)

تفاوت کوچینگ و مشاوره

کوچینگ و مشاوره دو رویکرد برای کمک به افراد در جهت رشد و بهبود هستند. در حالی که هر دو روش به افراد کمک می کنند به اهدافشان دست یابند، همانند فرق بین منتور و کوچ تفاوت های اساسی بین این دو گزینه نیز وجود دارد. به طور خلاصه می توان گفت کوچینگ برای افرادی مناسب است که می خواهند اهدافشان را تعیین کنند و به آنها برسند؛ اما مشاوره برای افرادی کاربرد دارد که با مشکلات روانی، عاطفی یا ارتباطی دست و پنجه نرم می کنند. از دیگر تفاوت های مهم کوچینگ و مشاوره می توان به موارد زیر اشاره کرد.

آشنایی با کوچینگ تیمی و گروهی | بررسی مزایا و تفاوت های آنها
مطالعه مقاله

1. تفاوت کوچینگ و مشاوره در رویکرد آنها

تفاوت مشاوره و کوچینگ چیست؟ علم کوچینگ بر پایه پرسش و پاسخ است و رویکردی توانمند سازانه دارد. تاکید کوچینگ بر روی خودیاری و مسئولیت پذیری است و به افراد کمک می کند تا خودشان راه های خود را پیدا کنند. در مقابل مشاوره رویکردی تحلیلی دارد و بر ارائه راهنمایی و تاکید آن بر ارائه راهکار و راهنمایی است. در واقع مشاوره کمک می کند که اشخاص به تحلیل مشکلات خود بپردازند و برای آنها راه حل های مناسب پیدا کنند.

2. تفاوت کوچینگ و مشاوره در حوزه فعالیت

حوزه فعالیت کوچینگ در رشد فردی، رشد کسب و کار، توسعه رهبری، بهبود عملکرد و دستیابی به اهداف است؛ اما مشاوره بر حوزه حل مشکلات خانوادگی، مشکلات روانی، عاطفی و ارتباطی فعالیت می کند.

3. تفاوت در تمرکز کوچینگ و مشاوره

کوچینگ بر آینده و هدف گذاری تمرکز دارد اما تمرکز مشاوره بر روی گذشته و حل مشکلات است. کوچینگ با توسعه مهارت های افراد به آنها کمک می کند که تواناهایی خودشان را بشناسند و از آنها برای رسیدن به اهداف استفاده کنند. اما مشاوره اینطور نیست؛ زیرا با تمرکز بر روی گذشته به بهبود سلامت روانی و عاطفی افراد تاکید دارد و کمک می کند تا مشکلات روانی، عاطفی و ارتباطی خود را حل کنند.

4. تفاوت نقش متخصص کوچ و مشاور

کوچ بیشتر نقش تسهیل گر و راهنما را دارد و به افراد کمک می کند تا مسیر خودشان را پیدا کنند. در مقابل آن، مشاور نقش متخصص و درمانگر را ایفا می کند و باعث می شود که با کمک به افراد، آنها مشکلات خود را حل کنند.

5. تفاوت در رابطه کوچ و مشاور با فرد یادگیرنده

در مشاوره، هدف کمک به فرد برای درک بهتر زندگی و حل مشکلات است. مشاور همانند درمانگر راهنمایی می ‌کند و در کنار فرد برای بهبود زندگی‌ اش قرار می‌ گیرد. اما در کوچینگ، رابطه همکارانه و مشارکتی است. کوچ به فرد کمک می‌ کند چالش‌ ها را بشناسد، ولی مسئولیت حل آن‌ ها با خود فرد است. کوچ از فرد در مسیر رسیدن به اهدافش حمایت می‌کند؛ زیرا معتقد است که فرد تمام پاسخ ها را در درون خود دارد.

6. تفاوت کوچینگ و مشاوره از نظر طرز فکر و احساسات

در کوچینگ، هدف تغییر نحوه تفکر و کشف توانایی‌ های نهفته است. کوچ با ایجاد چالش، فرد را به رشد و استفاده از ظرفیت ‌هایش سوق می‌ دهد. در مقابل، مشاوره به دنبال درک عمیق احساسات و ایجاد آرامش در فرد است. به عبارت دیگر، کوچینگ بر “چگونه اندیشیدن” و مشاوره بر “چه احساسی داشتن” تمرکز دارد.

آموزش مهارت کوچینگ ( 9 مهارت مربیگری ضروری)
مطالعه مقاله

7. فرق کوچینگ و مشاوره از نظر هدف

کوچینگ با هدف کمک به فرد برای تعیین و دستیابی به اهداف آینده، بر وضوح وضعیت فعلی و برنامه ‌ریزی تمرکز دارد. در مقابل، مشاوره با هدف حل مشکلات و رهایی از وضعیت‌ های بحرانی، فضایی امن برای تحلیل وضعیت فعلی و یافتن ریشه ‌های مشکلات فراهم می ‌آورد.

کوچینگ یا مشاوره؟ کدام را انتخاب کنیم؟

اگر دغدغه اصلی شما حل یک مسئله مشخص و فوری است و ترجیح می دهید فقط بر روی مشکلات فعلی، اقدامات عملی و دستیابی به اهداف کاری تمرکز کنید، (یعنی مسائل شخصی در فرایند راهنمایی مطرح نشوند) کوچینگ انتخاب مناسبی برای شماست.

چنانچه نجواهای ذهنی و رفتارهای تکراری، باعث مختل شدن زندگی تان شده است و یا به دلیل نگرانی هایتان به دنبال کسی هستید که شما را درک کند، مشاوره برای شما راهگشاست. مشاوره در تقویت عزت نفس و رسیدن به خودشناسی نیز به شما کمک می کند.

جمع بندی؛ تفاوت های میان کوچینگ و مشاوره چیست؟

تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ ابتدا باید گفت کوچینگ و مشاوره دو رویکرد مجزا و متفاوت برای کمک به افراد در راستای رشد و بهبود هستند. هسته اصلی تفاوت آنها در هدف شان نهفته است. کوچینگ، شما را در تعیین و دستیابی به اهداف یاری می‌ کند در حالی که مشاوره، به شناسایی و حل مشکلات می‌ پردازد. این تمایز، رویکرد متخصصان را نیز شکل می‌ دهد؛ کوچ‌ ها با ایجاد چالش‌ های منظم، شما را به پیشرفت ترغیب می‌ کنند، با این وجود که مشاوران با همدلی و درک، فضایی امن برای بررسی مسائل فراهم می‌ آورند، گرچه در برخی موارد، مشاور نیز ممکن است به آرامی چالش‌ هایی را مطرح کند. از دیگر تفاوت های بین کوچینگ و مشاوره می توان به تفاوت آنها در رابطه با فرد یادگیرنده، حوزه فعالیت، تمرکز کاری، هدف و تفاوت در طرز فکر و احساسات اشاره کرد.

سوالات متداول در خصوص تفاوت کوچینگ و مشاوره

چگونه مشاور مناسب با نیازهای خود را پیدا کنیم؟

مشاور ایده آل برای نیازها کسی است که در پیدا کردن پاسخ هایتان به شما کمک کند، نه اینکه فقط پاسخ های آماده را ارائه دهید. همچنین فراموش نکنید که هدف اصلی مشاوره، توانمندسازی شما برای حل مشکلات و رسیدن به خودشناسی است.

آیا در مهارت و تخصص کوچ و مشاور، تفاوتی وجود دارد؟

بله، کوچ‌ ها بر توانمندسازی افراد برای دستیابی به اهداف و رشد شخصی تمرکز دارند؛ اما مشاوران بر حل مشکلات روانی و عاطفی و ارائه راهکارهای درمانی تمرکز دارند.

امتیاز دهید

اشتراک گذاری:

مطالب مرتبط با تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟

تیپ شخصیتی ENFJ

تیپ شخصیتی ENFJ

افراد با تیپ شخصیتی ENFJ یا قهرمان، با ویژگی‌های بارزی از جمله همدلی عمیق، همراهی

10 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

    • از بازخورد و همراهی ارزشمند شما سپاسگزارم جناب آقای عباسی

  • مشاوره به معنای آگاه سازی مراجع برای پیدا کردن مسئله و مشکلاتش توسط خود مراجع است ، مراجع با شفاف سازی ای که

    به شکل تخصصی توسط مشاور انجام شده به بینشی میرسد که خودش مشکلات و راه حل مشکلات را پیدا کند و مشاور مراجع را

    توانمند در حل مسائلش میکنه ، تمامی تعاریفی که از کوچ شد مثل کمک شغلی خودشناسی کمک به تصمیمات مهم رسیدن به

    اهداف شغلی و کاری در مشاوره تخصصی وجود داره ، تشخیص اینکه مراجع با توجه به نوع مشکلش در چه سطحی قرار دارد

    نیازمند دانش تخصصی است که باید مشاور صلاحیت اون داشته باشه مثل تشخیص و سنجش بالینی مراجع ، فرآیند مصاحبه

    مشاوره ای ( پرسیدن سوالات هوشمند ) که متاسفانه افراد غیر متخصص صلاحیت اینکار ندارن ، همه اینها تعاریف علمی و دقیق

    دارن که انجمن های علمی در جهان بصورت شفاف تعریف کردن مثل انجمن مشاوره و رشد آمریکا ، انجمن مشاوران بهداشت

    روانی آمریکا و انجمن روانشناسی آمریکا ( رابرت گیبسون و ماریان میشل )

    ممنون از توضیحاتتون

    • ممنون از همراهی و توضیحات شما ، همه رویکردهای حمایتی مثل مشاوره و کوچینگ خوب هستند اما برای فردی و برای موضوعی ممکن است یکی مناسب تر از دیگری باشد

  • متاسفانه بازار کلاهبرداری هم داع شده من خودم شخصی رانیشناسم که فقط از زنان سو استفادهدنیکند ولی با نام کوچینگ دفتر کارهم دارد

    • بله متاسفانه در همه حوزه ها سواستفاده ها مشاده می شود

    • سلام .منتور تجربیات خود را با مخاطب در میان می گذارد و مشاور ، تخصص خود را

دیدگاهتان را بنویسید

حامی اندیش
*درخواست مشاوره فوری*
لطفا شماره خود را وارد کنید ما در اولین فرصت با شما تماس میگیریم